.

Good BigBand Vibrations er et kandidatprojekt i musikformidling. Idéen er at formidle bigbandmusik til et bredt publikum, der ikke er vant til at høre denne musik.
.

Hvordan kan man gøre bigbandmusik tilgængelig for det brede publikum?
I dette projekt er valgt tre forskellige tiltag for at løse denne opgave:
- En bigbandkoncert på det rytmiske spillested Tobakken
- Musik i gaden
- En udstilling på Esbjerg Kommunes Hovedbiblioteket


Koncerten
En måde hvormed man kan gøre bigbandmusikken bredt tilgængelig er at arrangere alment kendte melodier, såvel populærmusik som viser og evergreens, om til bigband. Tidligere eksempler på dette er bl.a. Jan Johansson og Bengt-Arne Wallins album "Barnvisor", hvor svenske børnesange er arrangeret for bigband og kammerorkester. Paul Ankas nyligt udsendte album "Rock Swings" er også et godt eksempel. Her tages pop- og rockklassikere op i helt nye swingarrangementer for bigband. I begge tilfælde har målgruppen været et bredt publikum, der ikke nødvendigvis var vant til at høre bigband- og kammermusik. På den måde har man tilført publikum et kendskab til nye stilarter. Et kendskab der måske på sigt kan føre til at flere folk vil lytte til anden bigband- og kammermusik.

Martin Nygård Jørgensen har tidligere arrangeret populærmusik om til bigband. I august 2005 deltog Copenhagen Showband ved Fredagsrock i Tivoli med r'n'b-sangerinden Karen. Karen havde altid haft en forkærlighed for Marilyn Monroe og et brændende ønske om at lave sit hit "Ballerina" om til bigbandstil.
Koncertens publikum var ikke specielt vant til at høre bigbandmusik, men alligevel reagerede de meget positivt da showbandet satte ind. Selvom arrangementet nu var helt ændret, kendte de stadig melodien og kunne synge med.
Arrangementet blev senere spillet af DR Big Band i en P3-koncert med kendte kunstnere, deriblandt Karen.

Til en koncert i marts 2006 spillede Slesvigske Musikkorps Martin Nygård Jørgensens bigbandarrangementer af "Noget om helte". Arrangementet var stærkt inspireret af den norske bigbandkomponist Geir Lysne og var i udgangspunktet ikke et lettilgængeligt musikstykke. En af publikums kommentarer var, at stykket var mere specielt og dissonerende end den musik de plejede at høre. Alligevel syntes mange at arrangementet var godt og tiltalte dem. Grunden til dette er formentlig at melodien er kendt af alle. Derfor kan man gøre næsten hvad som helst med den, mens folk stadig kan nikke genkendende.

Fælles for de nævnte eksempler er at publikums tilhørsforhold til melodierne langt overskygger de anderledes og ukendte arrangementer heraf.

Til koncerten på Tobakken har Martin Nygård Jørgensen omarrangeret en række kendte numre til bigband. Han har ligeledes sammensat et orkester med musikere fra forskellige musikalske verdner for at bygge bro mellem disse.


Musik i gaden
En anden måde at gøre bigbandmusik lettere tilgængelig er, at bringe musikken derhen hvor folk er, i stedet for at folk skal komme til musikken. Man kan sige at man tager musikken ud af dens sædvanlige, til tider støvede rammer og bringer den ind i publikums mere vante, trygge omgivelser.
Et andet virkemiddel i denne sammenhæng er at tilføre musikken et visuelt udtryk, så der er både er noget for øjne og øre.

Copenhagen Showband har netop specialiceret sig i denne form for musikformidling og deres hovedformål er at underholde folk! Bandet spiller den musik, som publikum vil høre med en god blanding af pop, rock, latin, evergreens og bigbandklassikere.
Ud over at spille underholdende musik lægger bandet vægt på at lave et spændende show med indstuderede koreografier, gimmicks og spontane indslag.


Udstilling på Esbjerg Kommunes Hovedbiblioteket
Ved siden af at bringe livemusik til folk, går projektet også ud på at gøre historiske og faktuelle informationer tilgængelige på en interessant måde. Derfor bliver der som en del af projektet lavet en udstilling på Esbjerg Kommunes Hovedbibliotek.
Sideløbende med udstillingen på biblioteket, vil der her på hjemmesiden komme en internetudgave af udstillingen.