.


Medio april åbner en udstilling om bigband på Esbjerg Kommunes Hovedbibliotek. Udstillingen, der findes i musikafdelingen, kommer til at indeholde:
- Bigbandets historie og besætning
- Kendte orkesterledere, komponister, arrangører og solister
- Fotos, cd- og pladeeksempler
- Mulighed for at lytte til eksempler
- Guide til at komme igang med at lytte videre derhjemme

 

Bigbandets baggrund
Fra starten af 1900-tallet udviklede jazzen sig i New Orleans, USA. Der var mange forskellige inputs, der spillede ind: bluesmusikken, brassbandmusikken, ragtime, sociale forhold mm.
I midten af 1920'erne sprang de første bigbands frem i New York og Kansas. På dette tidspunkt var der ikke tale om bigbands af den størrelse som vi kender i dag, men derimod noget mindre orkestre.
Et af de første bigbands blev startet af Fletcher Henderson og mindede mest om et stort dixielandband med 3 trompeter, 2 tromboner, 2 saxofoner, klaver, trommer, banjo og tuba. Ca. ti år senere, i midten af 1930'erne, tog bigbandet den form vi kender i dag.

 

   
   
Bigbandets besætning
Et bigband består af en rytmegruppe, en saxofongruppe og en messinggruppe. I bigbandhistoriens første årtier varierede antallet af musikere, men i 1940'erne blev standarden som den er i dag: 5 saxofoner, 4 trompeter, 4 tromboner, samt en rytmegruppe bestående af guitar, klaver, kontrabas og trommer.

 
   
Saxofongruppen
Bigbandets saxofongruppe består af to altsaxofoner, to tenorsaxofoner og en barytonsaxofon. Særligt i professionelle orkestre er det normalt at saxofonisterne har en række biinstrumenter som de kan skifte til. De mest almindelige er sopransaxofon, piccolofløjte, tværfløjte, altfløjte og tenorfløjte, samt klarinet, basklarinet og kontrabasklarinet.
Trompetgruppen
Trompetgruppen består normalt af fire trompetister, der også kan spille flygelhorn, som har en noget blødere klang. For at variere lyden i trompetgruppen, kan man også vælge at bruge forskellige dæmpere. En dæmper er en lille "tragt", oftest lavet af metal, som sættes ind i trompetens klangstykke. Afhængig af hvilken dæmper man vælger bliver lyden mere spids eller blød.
   
Trombonegruppen
Trombonegruppen består normalt af fire tromboner (trækbasuner), hvoraf den ene er en bastrombone. Ligesom i trompetgruppen kan trombonerne bruge forskellige dæmpere. Desuden spiller nogle trombonister også tuba eller tenorhorn, barytonhorn og euphonium. Disse instrumenter har, ligesom flygelhornet, en blødere klang.
Rytmegruppen
Rytmegruppen består normalt af guitar, klaver, bas og trommer. I rytmegruppen er der også visse muligheder for klangvariationer. Guitaristen kan skifte mellem forskellige guitarer og lydeffekter. Pianisten kan skifte til synthesizer, elklaver eller celeste. Bassisten skifter ofte mellem kontrabas og elbas. Trommeslageren har ofte mange perkussionsinstrumenter og nogle gange tilsættes desuden en ekstra perkussionist.
   
   
Lytteliste
En del af udstillingen på Esbjerg Kommunes Hovedbibliotek er en lyttesøjle med ti udvalgte cd'er, der viser forskellige tidsepoker af bigbandhistorien.
Herunder findes en kort præsentation af de udvalgte cd'er.
Musikken kan lånes på biblioteket eller til dels på www.netmusik.dk
   
1. The Essential Duke Ellington
Duke Ellington havde sit eget bigband i over 50 år. På denne cd hører man et udpluk af Ellingtons kompositioner og arrangementer, deriblandt It Don't Mean A Thing (If It Ain't Got That Swing), Solitude og Caravan.
2. The Essential Glenn Miller
Glenn Miller havde sit eget bigband i årene 1937-1942. Han opnåede stor succes med sin publikumsvenlige musik og den helt specielle "Glenn Miller Sound". Genhør klassikere som Pennsylvania 6-5000, Little Brown Jug, In The Mood og Moonlight Serenade.
   
3. Miles Ahead
Dette album er blevet til i et samarbejde mellem trompetist Miles Davis og arrangør og bigbandleder Gil Evans. Musikken er sat sammen som en suite med Miles Davis som solist foran Gil Evans' bigband. Miles Ahead er indspillet i 1957 og er et cool jazz album.
4. Big Band Bossa Nova
Arrangør og bandleder Quincy Jones har arrangeret bossa nova klassikere for bigband. Albummet indeholder blandt andet Soul Bossa Nova, der er kendt fra filmen Austin Powers. Desuden høres Desafinado, On The Street Where You Live og One Note Samba.
   
5. Consummation
Thad Jones/Mel Lewis Big Band indspillede Consummation i 1970. Bandet havde sin egen stil i en blanding af swing, bebop og hardbop. Lyden var powerful og interessant at lytte til og Thad Jones' arrangementer/kompositioner krævede nogle meget dygtige musikere.
6. My Way
Frank Sinatra er uden tvivl tidernes største crooner. Hans karriere strakte sig over 60 år og hans produktion er omfattende. På denne cd er alle hans største hits samlet. Hør blandt andet My Way, New York, New York, Fly Me To The Moon og Strangers In The Night.
   
7. Back on Stage
På denne cd præsenteres Ib Glindemanns største hits gennem tiderne. Glindemann er dansk bigbands Grand Old Man og startede sit første bigband i 1951.
8. Beats & Big Band
Albummet er blevet til i et samarbejde mellem The Orchestra og nogle af tidens største danske programmører/beatmasters. Stilen er en kombination af dance beat, bigband og elektroakustik. Cd'en indeholder primært nye kompositioner og enkelte klassikere.
   
9. Cuban Flavour
Cd'en præsenterer DR Big Band i høj cigarføring med salsa på programmet og i selskab med 6 af cubas bedste musikere af den nye generation. Læn dig tilbage i stolen og nyd den humørfyldte musik.
10. Boahjenásti
Den norske saxofonist, bigbandleder og komponist Geir Lysne har sammen med sit Listening Ensemble udgivet Boahjenásti - The North Star i 2006. Geir Lysne har ry for at være en af de helt store fornyere af bigbandgenren i disse år.
   
Duke Ellington
Duke Ellington (1899-1974) er en af bigbandhistoriens største komponister, arrangører og bandledere. I sit over 50 års lange virke skrev han mere end 2000 kompositioner samt talrige arrangementer. Han ledte desuden sit eget bigband, der er det mest stabile og længstlevende bigband i historien.
Ellington havde en helt unik måde at arrangere på. Han havde et dybdegående kendskab til alle musikere i sit band og skrev hver stemme specielt til den enkelte musiker. Af samme årsag lyder Ellingtons arrangementer aldrig som originalindspilningen, når andre bigbands spiller dem.
Et andet princip som Ellington indførte var at skrive for instrumenter på tværs af de traditionelle grupper. I stedet for blot at skrive for eksempelvis fire trompeter, kombinerede han allerede i 1930 klarinet, dæmpet trompet og dæmpet trombone som en gruppe.
En tredje idé Ellington indførte var at lade en sanger synge med uden ord - en såkaldt "instrumentaliseret stemme". Denne effekt kan allerede høres på indspilninger fra 1927.
Desuden arrangerede Ellington ofte i jungle-stil eller growl-stil. Disse blev til for at give musikken et mere eksotisk præg.
   
Glenn Miller
Glenn Millers (1904-1944) karriere startede da han i midten af 1920'erne besluttede sig for at droppe ud af universitetet for at koncentrere sig om musikken. Frem til 1937 var han trombonist og arrangør i forskellige bands, blandt andet hos Ben Pollack, Jimmy og Tommy Dorsey, samt Ray Noble. I 1937 startede Glenn Miller sit første bigband. Efter et år uden stor succes indså Miller at han måtte gøre noget unikt for at slå igennem. Han skabte det vi i dag kender som "The Glenn Miller Sound": en klarinet og en tenorsaxofon spillede en melodilinie, mens de tre øvrige saxofoner harmoniserede denne.
Herefter gik det stærkt og i årene 1938-1942 opnåede Glenn Miller og hans band stjernestatus med rekordstore pladesalg, tv- og filmoptrædener, samt adskillige koncerter blandt andet i Carnegie Hall. Repertoiret talte hits som In The Mood, Tuxedo Junction, Little Brown Jug og Moonlight Serenade.
I 1942 kom Glenn Miller i The United States Army Air Force. Her blev han kaptajn og band director for et militærorkester. Miller fik hurtigt gjort op med den traditionelle marchmusik og omdannede orkestret til et bigband. Efter at have spillet hundredvis af koncerter i USA, drog bandet i 1944 til London - til stor glæde for de mange allierede soldater. Den 15. december 1944 fløj Glenn Miller fra England med kurs mod Paris for at give koncerter der. Flyet kom aldrig frem, men menes at være blevet bombet over den Engelske Kanal.
   
Frank Sinatra
Francis Albert Sinatra (1915-1998) er en af bigbandhistoriens største stjerner. Hans karriere startede allerede i 1935 og varede i over 60 år. I løbet af disse år arbejdede Sinatra sammen med bigbandhistoriens største bandledere og arrangører. Blandt disse kan nævnes Tommy Dorsey, Duke Ellington, Count Basie, Billy May og Quincy Jones.
Frank Sinatra fik gennem årene mange store hits, deriblandt My Way, New York, New York og Fly Me To The Moon. Han blev også en af de første popstjerner inden for den begyndende teenagekultur i 1940'erne.
En af hans mest berømte optrædener og live-albums er "Sinatra At The Sands" fra Sands Hotel & Casino i Las Vegas, 1966.
Ud over mange solooptrædener optrådte Sinatra også sammen med Dean Martin og Sammy Davis Jr. i gruppen The Rat Pack.
Ved siden af sin optræden som crooner, havde Sinatra sit eget TV-show og medvirkede desuden i adskillige film.
"Ol' Blue Eye", som Sinatra kaldtes, optrådte for sidste gang i februar 1995 og sluttede af med sangen The Best Is Yet To Come.